Priester Louis Soetewey
Oud priester Louis Soetewey, die jarenlang verbonden was aan de Sint-Walburgiskerk, is een van de velen die heel erg geniet van het orgel. Ik heb een leuke band met hem. Na afloop van een viering plaatst hij nog wel eens de opmerking: "Jan, de muziek was weer om van te snoepen!". Priester Soetewey is gekend in heel Antwerpen. Als ik in Antwerpen tijdens een gesprek iemand vertel dat ik in 'de Walburgis' speel, krijg ik nogal eens de reactie: "Ahh, als je de Soetewey ziet, doe hem dan de groeten!"
Speciaal voor zijn 84e verjaardag, was er aan het eind van de viering (op zondag 5 juni 2016) een moment waarop ik hem muzikaal mocht feliciteren, door middel van een improvisatie voor hem. Dat was een ontroerend en onvergetelijk moment. Het spontane en lang aanhoudende applaus daarna was hartverwarmend. Dit zijn momenten dat je je met elkaar verbonden voelt en het niet uitmaakt of je nu wel of niet katholiek bent. Na afloop van de viering maakte ik een selfie met de pastoor. Wat mij betreft in meerdere opzichten een 'historisch' plaatje.
Onderstaande tekst werd voorgelezen vlak voor het einde van de viering als inleiding op de improvisatie:
"Twee weken geleden werd de voorganger van vandaag, de voor ons bekende en vertrouwde priester Louis Soetewey, 84 jaar. (Direct was er spontaan applaus voor de op dat moment zeer verraste Louis.) Om deze reden bedachten we dat het wel leuk zou zijn om hem vandaag, nu hij hier is, een kleine attentie aan te bieden. Wij weten dat hij heel erg van de orgelmuziek in onze kerk geniet, en daarom gaan wij hem vanmorgen trakteren op een muzikale proficiat! Onze organist Jan, zal namelijk een speciale improvisatie voor hem spelen.
Jan begint met het laten horen van een thema van 3 tonen. Eerst de "La" (a) en daarna twee keer de "Sol" (g). Deze 3 noten komen van de eerste en de laatste letter van de voornaam Louis, en de eerste letter van de achternaam Soetewey - La, Sol, Sol. Op dit thema, afkomstig van de naam Louis Soetewey, zal Jan vrolijk improviseren. Dat hoort bij een verjaardagsfeestje. Echter, na enige tijd gaat het thema over in een mineur toonsoort. Er komen dan wat meer sombere tonen. Deze symboliseren dat er in het leven ook moeilijkere perioden zijn, maar al snel keert de vrolijkheid weer terug waarbij we herhaaldelijk het naamthema La, Sol, Sol blijven horen.
Bij het laatste gedeelte van de improvisatie gaat Jan rustiger en zachter, maar vooral ook langzamer spelen. Dit symboliseert het ouder worden. We worden er dan meestal niet sneller op. (OPM: de priester loopt achter een rollator). Juist tijdens het rustige gedeelte klinkt een fragment uit een voor ons allemaal bekend verjaardagslied." (Hierbij begonnen mensen spontaan mee te zingen en voorin, daar stond een oude priester die zichtbaar ontroerd was. De spontane staande ovatie daarna was hartverwarmend).
In september 2017 heb ik de muziek uitgewerkt en genoteerd. Degenen die belangstelling hebben kunnen de bladmuziek nu downloaden.
Priester Louis Soetewey wilde persé nog één keer naar boven, en bewondert hier de organistensalon op het oksaal.